"Oikealla asenteella ja oppimishalulla pärjää" - Suomen Konetalo

”Oikealla asenteella ja oppimishalulla pärjää”

25-vuotias Kristo Asumaniemi saapui Suomen Konetalon vahvuuteen kolme ja puoli vuotta sitten. Alunperin hän on opiskellut ammattikoulussa autopuolella ja työskennellyt eri kokoisilla autokorjaamoilla. Samaan aikaan hän aloitti iltaopintoina markkinoinnin ja myynnin kurssit tavoitteenaan yrittäjyys. ”Sitä huomasikin olevansa liian nuori ja rahaton siihen hommaan, joten idea yrittäjyydestä lykkääntyi”.

Samoihin aikoihin Kristo alkoi etsimään uutta työtä silloisen autokorjaamotyön tilalle. Paikallaan olo ja minuutintarkat ohjeajat eivät tuntuneet omalta. ”Sulla on se nosturi ja työpakki ja siinä pysyt koko työajan”. Puheliaalle ja kehitysintoiselle nuorelle miehelle tarjoutui kuitenkin mahdollisuus uusiin tuuliin tutun henkilön kautta. Ilmeni, että Suomen Konetalolle haettiin kaivosporakoneiden kasaajaa. Kristo päätti tarttua tilaisuuteen ja työhaastattelu järjestettiin.

Työhaastattelun jälkeen oli varmaa, että Kristo haluttiin Suomen Konetalolle. Mies kuitenkin empi. ”Mietin, että ei tämä välttämättä ollutkaan mun juttu, eli kiitos mutta ei kiitos, mää en tuu töihin”. Silloinen huoltopäällikkö oli kuitenkin sinnikäs. Elävän legendan mukaan hän on soittanut Peltolan veljeksille yhden motiivin turvin: hän ei halunnut päästää Kristoa menemään ja halusi palkata tämän Tampereelle, vaikkei tälle ollut silloin mitään työtehtävää. Näin tapahtui, ja vuonna 2018 Kristo palkattiin Tampereelle trukkimekaanikoksi.

Kun Tampereella ei ollut töitä lähti Ikaalisten oma poika Ouluun ja Kokkolaan keikkatöihin. Keikka- ja trukkimekaanikon hommien ohella hän tuurasi Tampereella ja Oulussa huoltopäälliköitä muun muassa lomien aikaan. Palaute oli positiivista, ja kun Tampereella paikka aukesi, tuli Juho Peltola kysymään nuoren miehen mielipidettä pestistä. ”Mitään en luvannut mutta sanoin, että asiasta voidaan keskustella”. Vastuu ei kuitenkaan ollut tällöin 22-vuotiaalle nuorelle uutta, ”Aiemmassa työpaikassa tuurasin korjaamopäällikköä 20-vuotiaana ja toisessa työpaikassa olin johtavana asentajana, vaikka olin koko porukan nuorin”.

Kesälomilta palatessaan Kristo huomasi olevansa Tampereen huoltopäällikkö. Muutamaa päivää myöhemmin häntä odotti Crownin edustajat yläkerrassa; samalla hänestä tehtiin Crownin vastaava. Näitä aikoja mies muistelee naureskellen ”oli siitä ollut Juhon kanssa puhetta mutta en ollut mihinkään lupautunut, joskus sitä miettii, että oliko veljekset ihan varmoja päätöksestään.” Tässä vaiheessa ikää oli mittarissa vain 22 vuotta ja kokemusta karttunut vasta vähän.

Iästä puhuttaessa Kristo myöntää, että alkuun oli ennakkoluuloja, mutta ajan kanssa ja tietotaidon karttuessa on ääni kellossa muuttunut. Hän oli nuorin taloon palkattu trukkimekaanikko ja myös nuorin huoltopäällikkö. ”Joskus oli Juhon kanssa puhe, että minun palkkaaminen vaikutti siihen, ettei enää katsota sokeasti työkokemusta”.

Kristo Asumaniemen vahvuuksina ovat kuitenkin tietämys autoalasta, sosiaalinen luonne ja halu kehittää yritystä. ”Autoala kulkee muutaman vuoden trukkialaa edellä, joten nyt pinnalla olevat asiat ovat minulle jo ennestään tuttuja.”

Kesken haastattelun huoltojohtaja Olli Pynssi antaa Kristolle työtehtävän. ”Herra johtaja nakittaa alaisiaan” hän naurahtaa takaisin. Molempien miesten harteilla makaa iso työtaakka ja paljon vastuuta, mutta huumorin kukka kukkii silti.

Kun katseet käännetään tulevaisuuteen on yksi sana kirkkaana Kriston mielessä: järjestelmällisyys. Yrityksen kasvu on ollut nopeaa, jonka vuoksi Kristo haluaa saada selkeää järjestystä koko yrityksen toimintaan. Tällä agendalla nyt 25-vuotias huoltopäällikkö lähtee nostamaan Porin toimipistettä. ”Huoltopäällikkönä saan yrittäjämäistä vapautta, mutta harteilla on paljon vastuuta jotta asiat saadaan toimimaan”. Samaan hengenvetoon hän kertoo, minkälaisia ihmisiä Suomen Konetalon riveihin tarvitaan. ”Haemme ennen kaikkea motivoituneita ja oppimishaluisia ihmisiä. Jos asenne on kohdallaan, on ihmisen helppo oppia uusia asioita. Trukkitietämystä on vaikea arvioida haastattelussa, mutta asenne ratkaisee.”

Kristo Asumaniemen ura Suomen Konetalolla on ollut hänen omien sanojensa mukaan ”vuoristorataa, jossa on ollut haasteita”, mutta hänen työpanoksensa ja aktiivinen asiakaskontaktointi on tuottanut tulosta. Tästä kertoo myös pilke silmäkulmassa, terveellä kilpailuhenkisyydellä heitetty vitsi siitä, että joskus Tampereesta kasvatetaan suurin toimipiste. Tämä vitsi oli aluksi nuoren pojan uhoamista, mutta pikkuhiljaa se on tullut todellisuuteen ja siihen uskovat muutkin kuin Kristo itse.