Toimitusjohtajan 50v syntymäpäivähaastattelu - Suomen Konetalo

Toimitusjohtajan 50v syntymäpäivähaastattelu

Tänään Suomen Konetalolla on aihetta juhlaan! Toimitusjohtajamme Timo Peltola täyttää tänään kunniakkaat 50 vuotta!

Aamulla tätä energistä ja aina vauhdissa olevaa miestä oli vastassa yrityksen koko henkilökunnan hänelle hankkima virkistyslahja, mutta julkaisun haastattelijalta ei syntymäpäivälaulua lähtenyt, säästetään synttärisankarin korvia.

Fiilikset Timolla juhlapäivästä kiteytyivät siihen, että ikää tulee lisää, mutta tuntuu että henkisesti ollaan edelleen 20 vuotiaan tasolla. Kaikki puhuu aikuistumisesta mutta Timon omien sanojen mukaan ehkä se aikuistuminen tulee sitten 60 ikävuoden mukana.

Timo on toiminut yrittäjänä yli 10 vuotta, eivätkä nämä 10 vuotta ole olleet kaikista helpoimmat. Ihmisenä Timo kokee pysyneensä samanlaisena kuin alkuvuosina, mutta inhimillisyyttä ja ymmärrystä on vuosien aikana karttunut. ”Silloin kun aloitin yrittäjänä meille syntyi kaksoset ja aloittelevan yrittäjän työ oli hektistä. Kun yritys kasvaa ja tulee muuta henkilökuntaa niin stressinkantajia on useampia. Aluksi kun Juho-Pekan kanssa aloitettiin kahdestaan, niin se stressi oli meidän harteilla. Ennen asiat saattoivat tulla yöuniin saakka.”

Viimeisten vuosien aikana Timo on huomannut, että kun ikää tulee lisää niin asioita tutkii eri perspektiivistä kuin pari-kolmikymppisenä. ”Kun ikää tulee lisää niin omaan terveyteen ja sen arvostamiseen sekä perheeseen ja ystäviin tulee enemmän ymmärrystä. Omalla kohdalla lapset kasvavat ja hekin muuttavat joskus pois. Nykyään on viimeistään aika, jolloin täytyy alkaa nauttimaan siitä yhteisestä ajasta perheen kanssa, elämässä on muutakin kuin yrittäminen ja työ.”

Timo on persoonana todella kunnianhimoinen ja reilu ihminen ja hänen neuvonsa aloitteleville yrittäjille, ja yrittäjyydestä haaveileville on, että täytyy antaa mennä.

”Ei saisi kuunnella liikaa ympäristöä. Aina löytyy ihmisiä jotka sanovat, ettei tuo kannata, mutta jos itsestä tuntuu että se kannattaa, niin sitä kohti pitää mennä. Jos olet motivoitunut, niin se aika varmasti onnistuu. Me Juho-Pekan kanssa tulemme insinööritaustasta, ja meidän aloittaessa oli paljon puhetta, että mitäs ne insinöörit nyt tuollaista rupeaa puuhaamaan. Me olemme aina käyttäneet niitä vahvuuksia mitä meillä on ja olemme keränneet ympärillemme vahvan ammattitaitoisen tiimin. Olemme aina nähneet sen taakse, että emme jää vain trukkihuoltoihin, vaan kehitämme yrityksen. Olemme tulleet kohti nykyistä päämäärää ja polku kulkee kokoajan motivoivasti eteenpäin.”

Tulevaisuudesta Timo osaa sanoa sen, että jatkossakin halu kasvattaa ja kehittää yritystä on läsnä. ”On hieno huomata, että nuoria ihmisiä on esihenkilötehtävissä ja tahtotila on, että tulevaisuudessa saamme avattua myös lisää uusia toimipisteitä. Jos vain terveenä saa olla, niin tavoite on yritystä kasvattaa ja henkilökohtaisella puolella aion tulevaisuudessa enemmän keskittyä itseeni, harrastuksiin ja perheeseen. Olen tässä vuosien aikana osannut olla myös aika armoton itselleni. Kun ikää tulee, ei voi enää painaa aamusta iltaan. Vaikka tekee kovaa työtä, niin toiveena olis antaa enemmän aikaa harrastuksiin ja läheisille.”

Erillistä 50-vuotislahjaa Timo ei ole itselleen ostanut, mutta kevään Kilpisjärven reissu perheen kanssa on ollut jo kauan puheissa ja odotuksissa. ”Päästään viettämään aikaa pitkästä aikaa rauhassa viikon ajan, tykkäämme kaikki keväästä ja pääsemme nyt viettämään kevättä kelkkaillen koko perheenä.”

Timo nostaa esiin yhtiön kasvussa ja perheen huoletimisessa merkittävässä roolissa olevan vaimonsa Leena-Maijan. ”Hän hoiti lapset, minä ehdin ehkä käydä kaupassa, mutta hän teki ruuat, hän huolehti kodista. Se on yhtä iso juttu, kuin se mitä tässä on yrityksen eteen tehty.” Perheen tuen merkitys näiden vuosien aikana on ollut korvaamaton.

Viimeisenä vinkkinä niin nykynuorelle haastattelijalle, kuin kaikille muillekin Timo nostaa esiin tyhjentävän lauseen: ”Tehkää niitä asioita mistä haaveilette.”