Trukin tarkistusohje ennen ajoa - Suomen Konetalo

Trukin tarkistusohje ennen ajoa

Laadun merkitys Suomen Konetalolle

Tässä jutussa kerromme ohjeet rutiinitarkastukseen, jolla ennaltaehkäistään suurempien vikojen syntyä ja huomataan puutteet ajoissa. Trukki kannattaa tarkistaa aina ennen työskentelyn aloittamista. Trukki on turvallinen käyttää, kun se toimii oikein ja sen varusteet ovat kunnossa.

Trukille on hyvä varata oma pysäköintialue ja suosittelemmekin trukin perusteellista tarkistusta aina, kun trukki on pysäköity muualle kuin sen tavanomaiselle pysäköintipaikalle.

Jos trukin perusteellisemmasta tarkistamisesta on kulunut jo hetken aikaa, suosittelemme tarkistamaan

  • koneen alustan. Löytyykö alta epätavallisia nesteitä, kuten jäähdytysnestettä tai öljyä?
  • voimansiirto- ja hydrauliöljyjen tason.
  • onko nostoketjut voideltu oikein ja onko ketjut tasapainossa?
  • haarukat, renkaat, maston ja turvakatoksen. Näkyykö halkeamia tai jälkiä törmäyksestä?

Jos käytössäsi on diesel- tai kaasutrukki, tarkista myös moottoriöljyjen ja jäähdytysnesteiden taso.

Mitä tehdä, jos trukkiin on jäänyt virrat päälle päivän päätteeksi?

Polttomoottoritrukeissa käynnistysakku saattaa purkautua, jos koneeseen on jäänyt valot tai muita virtaa kuluttavia laitteita päälle. Sammuta valot sekä muut virtaa kuluttavat laitteet ennen käynnistystä. Jos trukki käynnistyy, tarkista voimansiirto-öljyjen taso tyhjäkäynnillä sekä syttyykö virheilmoituksia tai varoitusvaloja. Jos ongelmia ei ilmene, muista jättää moottori tyhjäkäynnille vähintään 10 minuutiksi, jotta käynnistysakku latautuu oikein. Jos trukki ei käynnisty, voi käynnistystä yrittää toisen vastaavan trukin avulla varovaisuutta noudattaen. Voimme myös auttaa apukäynnistyksen kanssa.

Jos käytössäsi on sähkötrukki ja, jos virrat on jääneet päälle, käyntiakun lataustaso saattaa olla liian alhainen. Käännä trukin virrat päälle ja tarkista mittaristosta akun lataustaso. Tarkista myös, syttyykö varoitusvaloja tai virheilmoituksia. Jos akun varaustaso on liian alhainen, kytke trukki lataukseen. Akun ollessa täysi, tarkista akkuvesien taso ja vesitä akku tarvittaessa. Suorita normaalit tarkistustoimenpiteet ennen ajoa. Voimme myös auttaa trukin latauksessa, jos akku on ehtinyt tyhjentyä täysin, koska normaali laturi voi olla liian tehoton lataukseen.

Kirjaa lopuksi ylös havaintosi ja ilmoita niistä huoltoon tai yksikkösi vastuuhenkilölle. Suullinen ilmoitus usein unohtuu, joten puutteet on hyvä ilmoittaa kirjallisesti, että trukki tulee huollettua heti kun puutteita ilmenee!